برنامه ریزی برای کاهش میزان واردات گوشت و مرغ و تامین آن از محل تولید داخل

برنامه ریزی برای کاهش میزان واردات گوشت و مرغ و تامین آن از محل تولید داخل

معاون وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به برنامه ریزی های صورت گرفته در راستای واردات گوشت و مرغ عنوان کرد که در صدد هستیم تا شرکت پشتیبانی امور دام مازاد را به جای واردات گوشت و مرغ برای ذخایر راهبردی خریداری و از محل تولید داخل تامین کند که در همین راستا میزان واردات کاهش خواهد یافت.

به گزارش سوشال لند اکبر فتحی- معاون امور برنامه ریزی و اقتصادی وزیر جهاد کشاورزی- در یک برنامه تلویزیونی با موضوعیت آخرین اوضاع کشاورزی کشور درباره وضعیت کشاورزی آمار بهره برداران و تولیدات بخش کشاورزی و… اظهار کرد: بخش کشاورزی یکی از بخش های مهم اقتصادی است ضمن اینکه وظیفه تامین امنیت غذایی را بر عهده دارد و طبیعتاً در شاخص های کلان اقتصادی هم تاثیرگذار است. این بخش حدود ۱۶ درصد اشتغال را در خودش دارد ۱۵ درصد صادرات غیر نفتی کشور مربوط به صادرات محصولات کشاورزی است و حدوداً ۱۲.۵ درصد ارزش افزوده اش در جی دی پی نقش دارد و کل بهره برداران این بخش حدود ۵.۵ میلیون نفر به صورت مستقیم است.

وی افزود: البته که هنوز آمار سرشماری به طور دقیق مشخص نشده و طبیعتا بیشترین میزان بهره برداران در حوزه زراعت و باغبانی حدود ۶۸ درصد و ۲۸ درصد دام و طیور و حدود ۴ درصد در صید و صیادی مشغول فعالیت هستند. سرشماری از آبان ماه آغاز شده است و به عنوان پایه برنامه ریزی آماری که استخراج خواهد شد مورد نظر است تا از آن استفاده شود. از این آمارها در دوره های مختلف توسط سازمان برنامه و بودجه کشور و با همکاری و هماهنگی وزارت جهاد کشاورزی سازمان های جهاد کشاورزی استان ها و حتی در سطح دهستان ها استفاده می شود و یکی از دغدغه های مهمی که در بخش کشاورزی وجود دارد و مورد تاکید مقام معظم رهبری هم بوده است که آمار در بخش کشاورزی دقیق نیست.

معاون امور برنامه ریزی و اقتصادی وزیر جهاد کشاورزی ادامه داد: بنابراین وقتی آمار دقیق نباشد طبیعتاً برنامه ریزی نیز دچار مشکل خواهد شد. یکی از اولویت های بخش کشاورزی این است که در دوره حاضر و در برنامه های وزیر جهاد کشاورزی نیز مطرح شده است که در تدقیق آمار تلاش بیشتری صورت گیرد. از جمله روش هایی که در این زمینه می تواند کمک کند سرشماری کشاورزی است که باید آمار را به روز کنیم و به صورت خود اظهاری که از خود کشاورزان و دامداران و بهره برداران بخش کشاورزی سوال می شود و همکاران ما نیز درگیر این موضوع هستند. حتی همکاران غیر دولتی ما که در نظام مهندسی در قالب شرکت های خدمات فنی مهندسی فعالیت می کنند با توجه به اینکه با ماهیت بخش کشاورزی و با فعالیت بخش کشاورزی آشنایی کامل داشتند می دانستند که چگونه از بهره برداران سوال بپرسند. هماهنگی که با سازمان برنامه و بودجه کشور انجام شد همکاران ما اقدامات لازم را انجام می دهند که به یک آمار دقیقی برسیم و این هماهنگی هم تا آخرین ساعت فهرست برداری و آمار برداری انجام خواهد شد.

وی در پاسخ به این پرسش که چگونه می توان در کشاورزی هم امنیت غذایی هم منابع طبیعی و آب و خاک و هم کشاورزان که صرفه اقتصادی و نگاه درآمدی دارد را همزمان داشته باشیم مطرح کرد: هر سه مورد مکمل یکدیگر هستند و منافاتی با یکدیگر ندارند. امنیت غذایی به معنای یک غذای کافی و سالم برای جامعه مصرف است که باید بتوانیم تامین کنیم. طبیعتا اگر اراده و خواست ما بر این باشد که از محل تولید داخلی این امنیت غذایی به وجود آید اقتصاد کشاورز و آن ماهیت کشاورزی را در بر می گیرد.   امنیت غذایی شامل حوزه های مختلف دام و طیور و مواد پروتئینی و مواد نشاسته ای زراعت و باغبانی می شود و خوشبختانه اقدامات مناسبی نیز در این زمینه ها صورت گرفته است. در زمینه امنیت غذایی چیزی حدود ۸۵ تا ۸۶ درصد کالری مورد نیاز و پروتئین مورد نیاز کشور از طریق منابع داخلی تامین می شود.

فتحی ادامه داد: وزیر جهاد کشاورزی نیز در یکی از برنامه های خود به حفظ کرامت انسانی کشاورز تاکید کرد و به همین دلیل نیز از زمان آغاز به فعالیت او بحث شورای قیمت گذاری و قیمت گذاری محصولات کشاورزی در رأس برنامه ها قرار گرفت که این تولید برای کشاورز صرفه اقتصادی داشته باشد. در شورای قیمت گذاری تشکل های مربوطه نهادهای نظارتی و دو نفر از نمایندگان مجلس به عنوان ناظر حضور دارند و اراده خوبی صورت گرفت و در کمترین زمان ممکن قیمت گذاری انجام شد. آنچه که مربوط به حاکمیت است در بعد حمایت انجام می شود و  علاوه بر قیمت گذاری پشتیبانی تسهیلاتی پشتیبانی های منابع اعتباری نیز در قالب کمک های فنی اعتباری و هم اعتبارات عمرانی و هم تسهیلاتی انجام می شود. تمام این موارد به معنای پشتیبانی از تولیدکننده است تا با انگیزه بیشتری تولید کند. از جمله حمایت هایی که صورت می گیرد و تنها نمی توان به ابعاد مالی اشاره کرد در حوزه تامین پروتئین است که گوشت مرغ و به طور کلی گوشت سفید  با تولید کمتر دچار نوساناتی می شود و قیمت ها کاهش می یابد و دچار ضرر کشاورز می شود و شرکت پشتیبانی دام را مکلف کردیم که در زمان مازاد تولید یک برنامه ریزی ۱۵۰ میلیون قطعه ای را در هر دوره داشته باشیم و بر اساس برنامه ریزی ها حدود ۱۰ میلیون قطعه احتمالاً مازاد بر مصرف داخلی تولید می شود که آن را خرید کند برای ذخایر راهبردی اش تا آن مرغداری که تولید می کند دغدغه ای نداشته باشد که من تولید کننده تولید کردم روی دستم ماند یا در حوزه گوشت قرمز هم این اتفاق می افتد.

وی درباره نوسانات اخیر قیمت مرغ تصریح کرد: نوساناتی که وجود داشت دیگر به ثبات رسیده و خوشبختانه اراده و برنامه ریزی ما بر این است تا با خریدی که توسط شرکت پشتیبانی انجام و قیمت گذاری می شود پشتیبانی امور دام  مازاد را به جای واردات برای ذخایر راهبردی خریداری کند و از محل تولید داخل تامین شود. در حوزه گوشت قرمز نیز همین اتفاق رخ می دهد. درست است که واردات انجام می شود؛ اما در صدد هستیم که میزان واردات را کاهش دهیم و از محل تولید داخل ذخایر راهبردی خود را تامین کنیم و از این طریق مازاد تولید دامداران نیز مدیریت می شود و به طور کلی برنامه ریزی شده که در حوزه دام پشتیبانی هایی انجام شود.

معاون امور برنامه ریزی و اقتصادی وزیر جهاد کشاورزی در پاسخ به این پرسش که چرا در این چهل و خرده ای سال که از انقلاب می گذرد و دوره های مدیریتی متفاوتی که روی کار آمده اند یک برنامه راهبردی نداریم که این میزان از نوسان را تجربه نکنیم؟ گفت: ما منکر برنامه ریزی های سابق نیستیم. آن ها در زمان خودشان برای تحقق برنامه ریزی ها تلاش مورد نیاز خود را داشته اند اما اینکه نتوانستند به نتیجه ای برسند در واقع ماهیت بخش کشاورزی است.  ضریب نفوذ دانش در بخش کشاورزی بدوی است و با توجه به ترکیب سنی و تحصیلی بهره برداران کشاورزی ما دانشی که در بخش کشاورزی وجود دارد که معتقدم آن دانش وجود دارد دانش تولید شده توسط مراکز دانشگاهی و مراکز تحقیقاتی دانش برای ارتقاء بهره وری وجود دارد ولی اجرایش که توسط خود کشاورز باید اجرایی شود در واحد تولیدی خودش هم در حوزه به زراعی هم در حوزه به نژادی با توجه به مواردی که عرض کردم ترکیب سنی و تحصیلی بهره بردار کشاورزی بدوی است والا شما تصور کنید مثلاً گذشتگان نشسته بودند بیکار بودند اینگونه نیست.

وی درباره برنامه کلان هفتم توسعه و اولویت هایی که در دستور کار وزارت جهاد کشاورزی است اظهار کرد: ما مکلف به اجرای کل برنامه هفتم در حد توانمان هستیم اما مهم ترین و اولین اولویت ما اصلاح الگوی کشت و توسعه گلخانه ها است به این دلیل که ما در محیط های کنترل شده ای که میزان مصرف آب را کاهش دهد بتوانیم تولید داشته باشیم به این معناکه در سطح مشخص با میزان آب مشخصی تولید چندبرابری نسبت به فضای آزاد داشته باشیم که این اولویت به استان ها ابلاغ و سهم هر استان مشخص شده است.

فتحی ادامه داد: علاوه بر این موارد در حوزه تولید گوشت قرمز طی سال های اخیر به ویژه طی ۳ سال گذشته دچار مشکل شدید شدیم و این حجم وارداتی که در حال حاضر در زمینه گوشت قرمز انجام می شود برازنده کشور ما نیست و باید برنامه ریزی می کردیم که با احیای واحدهای دامی روستایی اینکار  با هزینه کمتری صورت گیرد.

وی افزود: الگوی کشت از گذشته وجود داشته و نمی توان گفت که اصلا وجود نداشته چراکه وجود آن یک ضرورت است. به دلیل شرایط اقلیمی کشاورزان در برخی مناطق و استان ها به طور خودجوش اقدام به اجرای الگوی کشت کردند. برخی استان ها نیز که در اجرای الگوی کشت بیش از ۹۰ درصد رشد دارند از الگوی تعریف شده توسط وزارت جهاد کشاورزی و سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی را اجرایی می کنند و بر اساس قهر طبیعت و اجباری که وجود داشته دیگر آبی وجود نداشت که بخواهند هر محصولی را به شیوه دلخواه کشت کنند و طبیعتا از الگوی تعریف شده تبعیت می کنند اما هر برنامه ای الزاماتی دارد و اینکه یک برنامه ایده آل نوشته شود؛ یک برنامه ایده آل نوشته شده اما الزامات اجرایی آن نیز باید فراهم شود.

معاون امور برنامه ریزی و اقتصادی وزیر جهاد کشاورزی درباره چالش های موجود در بخش کشاورزی گفت: یکی از چالش های اساسی در بخش کشاورزی ناکارآمدی بازرگانی محصولات کشاورزی است در نشست وزرای سابق به این مسئله اشاره شده که ما در فرآیند بعد از تولید باید دقت بیشتری را کنیم و در واقع سیاست های بازرگانی را آنجا بهبود ببخشیم. یعنی دو چالش اساسی در حوزه کشاورزی عدم کارآیی بازرگانی محصولات کشاورزی و دیگری نبود نظام بهره برداری مشخص در بخش کشاورزی است. ما در گذشته نظام بهره برداری شرکت های سهامی زراعی را داشتیم اما الان کشاورزی ما به صورت خرد مدیریت می شود.

وی افزود: اگر سیاست های تشویقی در این قالب اعمال شوند برای بیش از ۱۰۰ هزار هکتار از اراضی به صورت واحد سند گرفته می شود و حتی در حوزه اجرای سیستم های نوین آبیاری نیز به صورت کاملا رایگان و از محل منابع دولتی تامین می شود و در اولویت تسهیلات قرار می گیرد.  بازرگانی کشاورزی محرک تولید است. کشاورز طبیعتاً برای افزایش بهره وری تلاش می کند که در واحد تولیدی در واقع میزان محصول بیشتری را احیا کند.

فتحی ادامه داد: ما در خصوص بازاریابی هیچ مشکلی نداریم و بهترین بازاریاب ها در سطح دنیا را داریم اما ما باید تکلیف را مشخص کنیم که تولید تجارت محور می خواهیم داشته باشیم یا مازاد تولیدمان را صادر می کنیم.  بنابراین ما یک مصرف داخلی داریم که باید مصرف داخلی مان را مدیریت کنیم.

وی در پایان درباره آلوده بودن برنج های وارداتی اظهار کرد: برنجی به نام برنج آلوده وجود نداشته و آزمایشاتی که هم معاونت غذا و داروی وزارت بهداشت انجام داده و هم سازمان استاندارد آلوده نبوده اختلافاتی در این زمینه وجود داشته اما آلودگی و مشکلی وجود ندارد.

پایان خبر سوشال لند

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "برنامه ریزی برای کاهش میزان واردات گوشت و مرغ و تامین آن از محل تولید داخل" هستید؟ با کلیک بر روی اقتصادی، ممکن است در این موضوع، مطالب مرتبط دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "برنامه ریزی برای کاهش میزان واردات گوشت و مرغ و تامین آن از محل تولید داخل"، کلیک کنید.

نوشته های مشابه