کنترل جنگنده اف ۱۶ از دست خلبان خارج شد / جنگنده یا ربات پرنده؟

غزال زیاری: حدود یک هفته پیش بود که نیروی هوایی آمریکا به نقطه عطف مهمی در مسیر توسعه جنگ هوایی مبتنی بر هوش مصنوعی دست یافت.

کنترل جنگنده اف ۱۶ از دست خلبان خارج شد / جنگنده یا ربات پرنده؟

این اتفاق با فرود آمدن آخرین جنگنده F-۱۶ Fighting Falcon متعلق به برنامه VENOM صورت گرفت و به منزله تکمیل ناوگان هواپیماهایی است که قرار است تحت پروژه مدل آزمایش و عملیات نسل بعدی وایپر (سکوی پروازی خودران (VENOM) به روزرسانی شوند.

برنامه VENOM چیست؟

در چارچوب برنامه VENOM جنگنده های F-۱۶ با نرم افزارها سخت افزارها و سامانه های ابزاری جدیدی تجهیز می شوند تا توانایی پرواز خودران پیدا کنند.

در آوریل سال ۲۰۲۴ میلادی برنامه VENOM با تحویل دادن سه فروند F-۱۶ به بال نودو ششم آزمایش نیروی هوایی آمریکا آغاز شد. این مرحله به منزله آغاز فاز تغییر و یکپارچه سازی ای بود که منجر به توسعه سکوی پروازی خودران (VENOM-AFT) گردید؛ سیستمی طراحی شده برای تسریع توسعه و آزمایش نرم افزارهای خودران در هواپیماهای سرنشین دار و بدون سرنشین.

این سامانه بخشی از زیرساخت گسترده تری در زمینه آزمایش های هوش مصنوعی و خودرانی در نیروی هوایی آمریکاست و از پروژه هایی مثل هواگردهای جنگی مشارکتی (Collaborative Combat Aircraft – CCA) و دیگر برنامه های دفاعی مبتنی بر هوش مصنوعی پشتیبانی می کند.

هدف برنامه VENOM

هدف اصلی برنامه VENOM فراهم آوردن محیطی سریع انعطاف پذیر و ایمن برای اعتبارسنجی سیستم های خودران و مأموریت محور مبتنی بر هوش مصنوعی است. مفهومی که نیروی هوایی آمریکا آن را “سرعت تا استقرار (speed-to-ramp)” می نامد.

استفاده از F-۱۶ به عنوان سکوی آزمایش مزایای متعددی دارد؛ این جنگنده با تکیه به سابقه ای قابل قبول و هزینه ای بسیار کمتر از توسعه هواپیمایی کاملاً جدید بستر مناسبی برای آزمایش های پیشرفته محسوب می شود. از سوی دیگر چابک بودن سابقه رزمی و سازگاری بالای F-۱۶ آن را به گزینه ای کاربردی و مؤثر در آزمایش های خودرانی نسل آینده تبدیل کرده است.

هر فروند از هواپیماهای VENOM مورد به روزرسانی های نرم افزاری و سخت افزاری گسترده ای قرار می گیرند که شامل نصب سیستم کنترل خودکار رانش (auto-throttle) حسگرهای پیشرفته واسط های کنترل پرواز جدید و سامانه های پردازش on-board برای پشتیبانی از کاربردهای هوش مصنوعی است.

این به روزرسانی ها این جنگنده را به سکوی آزمایشی ای تبدیل می کند که در آن هوش مصنوعی می تواند در شرایط واقعی پرواز مورد آزمایش قرار گیرد و در نهایت خلبان انسانی نقش ناظر را ایفا خواهد کرد.

در سال ۲۰۲۴ از شبیه سازهای سریع تر از زمان واقعی برای آموزش و ارزیابی رفتارهای هوش مصنوعی در سناریوهای نبرد هوایی از جمله نبردهای یک به یک و دوبه دو چه در محدودهٔ دید (WVR) و چه فراتر از محدوده بصری (BVR) استفاده شد؛ این محیط های شبیه سازی امکان تکرار و تنوع بالا (تا هزاران نسخه از یک مأموریت) را فراهم می کنند تا مدل های تصمیم گیری هوش مصنوعی بهینه سازی شده و سپس به محیط های فیزیکی منتقل گردند.

در مرحله بعد آزمایش هایی با استفاده از نرم افزار در حلقه (Software-in-the-Loop) و سخت افزار در حلقه (Hardware-in-the-Loop) با شبیه سازهای دقیق انجام می شوند تا اطمینان حاصل گردد که سامانه های هوش مصنوعی با تجهیزات پروازی و الکترونیکی هواپیما به درستی تعامل دارند.

این گامی حیاتی برای حفظ ایمنی پرواز و جلوگیری از تجاوز فرمان های خودران از محدوده های ایمن پروازی خواهد بود و پس از آن آزمایش های زمینی و در نهایت پروازهای واقعی انجام خواهند شد.

کنترل جنگنده اف ۱۶ از دست خلبان خارج شد / جنگنده یا ربات پرنده؟

برنامه VENOM با بودجه ای در حدود ۱۲۰ میلیون دلار طی پنج سال اجرا می شود و بخشی از بودجه رسمی نیروی هوایی آمریکاست که تحت نظارت کنگره تصویب می شود. این برنامه مکمل مستقیم ابتکار CCA و دیگر تلاش های در حال توسعه برای مدرن سازی نیروها از طریق هوش مصنوعی و خودرانی به شمار می رود.

منبع: armyrecognition

۵۸۳۲۱

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "کنترل جنگنده اف ۱۶ از دست خلبان خارج شد / جنگنده یا ربات پرنده؟" هستید؟ با کلیک بر روی پزشکی، ممکن است در این موضوع، مطالب مرتبط دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "کنترل جنگنده اف ۱۶ از دست خلبان خارج شد / جنگنده یا ربات پرنده؟"، کلیک کنید.

نوشته های مشابه