«رافائل» ۵۰۵ سال پس از درگذشتش همچنان جهان هنر را شگفت زده می کند. قرن ها گذشته اما این استاد رنسانس همچنان سوژه کشف بحث و خرید و فروش های رکوردشکن است.

به گزارش سوشال لند وقتی صحبت از بزرگان رنسانس به میان می آید «رافائل» بی نیاز از معرفی است. تأثیر عظیم او بر مسیر هنری غرب به خوبی شناخته شده چراکه او همراه با لئوناردو داوینچی و میکل آنژ سه گانه ی افسانه ای بودند که صحنه ی هنری فلورانس قرن شانزدهم را تحت سلطه داشتند.
پنجم آوریل مصادف با پانصد و پنجمین سالی است که این استاد قدیم نقاشی در ۶ آوریل ۱۵۲۰ درگذشت. این نقاش و معمار در تنها ۳۷ سال زندگی اش به واسطه ترکیب بی نقصی از پیشرفت های جدید در کالبدشناسی پرسپکتیو و هماهنگی کلاسیک در ترکیب بندی هایش طرفداران زیادی را به دست آورد. اما چیزی که بیش از همه شهرت رافائل را در طول این پنج قرن حفظ کرده ظرافت فریبنده آثار اوست.
جای تعجب نیست که این هنرمند افسانه ای در قرن ۲۱ همچنان تیترساز می شود.
با توجه به اینکه هر سانتی متر از بوم های رافائل قبلاً بارها توسط مورخان هنری بررسی شده ممکن است فکر کنید چیز جدیدی درباره آثار او برای کشف کردن باقی نمانده است. با این حال در سال ۲۰۱۷ کشف مهمی از آثار جدید این نابغه نقاشی در «واتیکان» انجام شد. مرمت نقاشی های دیواری در «اتاق کنستانتین» در آپارتمان های پاپی به کارشناسان اجازه داد تا تشخیص دهند که این کار که پیش تر به کارگاه رافائل نسبت داده می شد در واقع شواهدی از هنرمندی خود او را نشان می دهد.
وقتی نقاشی بی قیمت رافائل قربانی خرابی سیستم تهویه مطبوع شد
شاید تصور کنید شاهکارهای گران بهای رنسانسی که در موزه های مشهور جهانی نگهداری می شوند از آسیب های جدی در امان هستند اما در سال ۲۰۱۴ گزارش شد که نقاشی «شهادت نامه» (۱۵۰۷) اثر رافائل به دلیل نقص در سیستم تهویه گالری Borghese در رُم آسیب دید. پنل چوبی این نقاشی بدون خنک سازی مناسب در گرمای تابستانی ایتالیا تاب برداشت. تلاش های موقت کارکنان موزه برای نجات این گنجینه هنری از جمله باز کردن پنجره ها و قرار دادن پنکه و دستگاه رطوبت گیر در اطراف چندان مفید واقع نشد. خوشبختانه تلاش های اضطراری برای مرمت توانست میزان آسیب را کاهش دهد.
مطالعه ای جدید علت واقعی مرگ استاد رنسانس را فاش می کند
علت مرگ زودهنگام رافائل مدت هاست که رازآلود باقی مانده است. برخی نظریه پردازان مرگ او را به بیماری سیفلیس نسبت داده اند اما این دیدگاه در سال ۲۰۲۰ تغییر کرد. در آن سال مطالعه ای در مجله پزشکی داخلی و اورژانس نشان داد که او بر اثر بیماری ریوی درگذشته است.
شاهکار کوچک رافائل با اثر انگشت او حراج شد
یکی از آثار مینیاتوری او مریم مجدلیه مقدس که رافائل در سن ۲۰ سالگی خلق کرده بیننده را به یک قدم فراتر دعوت می کند. در این اثر چشمان تیزبین علاقه مندان به هنر در واقع می توانند یکی از اثرانگشت های رافائل را در پشت این نقاشی مشاهده کنند.
این اثر ارزشمند در حراج آثار استادان قدیم در خانه حراج ساتبیز نیویورک در فوریه گذشته ارائه شد و طبق پایگاه داده قیمت های آرت نت به مبلغ چشمگیر ۳.۱ میلیون دلار به فروش رسید؛ در حالی که تخمین بالای آن سه میلیون دلار بود. این رقم به مراتب بیشتر از ۶۱۱ هزار دلاری است که آخرین بار در سال ۲۰۰۰ برای این اثر در کریستی نیویورک پرداخت شده بود.
هوش مصنوعی و بررسی اصالت یک نقاشی منسوب به رافائل
با چنین قیمت هایی تعجبی ندارد که همه آرزو کنند نقاشی که از اجدادشان به ارث برده اند و در اتاق زیرشیروانی خاک می خورد یک رافائل واقعی باشد. بعضی ها برای احراز اصالت آثار به هوش مصنوعی روی آورده اند؛ به این امید که الگوریتم ها بتوانند نقاشی را تایید اصالت کنند که هنوز کارشناسان انسانی قانع نشده اند که یکی از آثار «رافائل» باشد. یکی از این موارد اثر مشکوک «de Brécy Tondo» بود که در سال ۲۰۲۳ توسط یک مدل شناسایی چهره مبتنی بر هوشی مصنوعی که در دانشگاه بردفورد ساخته شده است آزمایش شد. جامعه هنری از تأیید این تکنولوژی مبنی بر واقعی بودن اثر شوکه شد.
اما این ادعا خیلی زود به چالش کشیده شد و نکته جالب اینجاست که این بار نه یک انسان بلکه هوش مصنوعی دیگری آن را رد کرد. الگوریتمی که توسط شرکت سوئیسی Art Recognition برای بررسی صحت یک نقاشی دیگر منسوب به رافائل در اوایل همان سال آموزش دیده بود هنگامی که «de Brécy Tondo» را بررسی کرد آن را جعلی اعلام کرد. البته توسعه دهنده این ابزار کارینا پوپوویکی در مقاله ای در Artnet News توضیح داد که چرا این «نبرد هوش های مصنوعی» به معنای پایان قابلیت اعتماد به این تکنولوژی نیست.
پایان خبر سوشال لند
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "نبرد هوش های مصنوعی بر سر اثر «رافائل»" هستید؟ با کلیک بر روی فرهنگ و هنر، ممکن است در این موضوع، مطالب مرتبط دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "نبرد هوش های مصنوعی بر سر اثر «رافائل»"، کلیک کنید.