راهنمای خرید فرش ماشینی؛ بهترین برندها و جدیدترین طرح ها

وای! می خوای فرش ماشینی بخری و نمی دونی از کجا شروع کنی؟ حق داری! این روزا بازار فرش ماشینی مثل یه جنگل شده پر از اسم و مدل و عدد و رقم که آدم گیج می شه. از فروشگاه های بزرگ و پر زرق و برق گرفته تا مغازه های کوچک توی بازار همه یه جورایی سعی دارن فرش خودشون رو بهترین نشون بدن. ولی واقعاً کدوم فرش خوبه؟ کدوم به کار خونه ما میاد؟ کدوم زود خراب نمی شه و پولمون رو دور نمی ریزیم؟برای خرید فرش از بافت نت در ادامه همراه ما باشید تا با بهترین فرش ماشینی آشنا بشید.

راهنمای خرید فرش ماشینی؛ بهترین برندها و جدیدترین طرح ها

راستش رو بخوای منم مثل خیلی های دیگه موقع خرید فرش کلی بالا پایین کردم اشتباه کردم حتی یه بار یه فرشی خریدم که بعد شش ماه انگار ده سال کار کرده بود! اما خب از همین تجربه ها یاد گرفتم که چطور یه فرش خوب رو از بد تشخیص بدم و گول تبلیغات و ظاهر قشنگ رو نخورم. توی این چند صفحه می خوام چیزایی که یاد گرفتم و تجربه هام رو باهات در میون بذارم. شاید به دردت خورد و تونستی یه انتخاب خوب و آگاهانه داشته باشی. پس بیا با هم یه گشتی توی دنیای فرش های ماشینی بزنیم.

فرش ماشینی یعنی چی؟

خب بذار اول یه تعریف ساده از فرش ماشینی داشته باشیم. ببین فرش ماشینی همون فرشیه که با دستگاه های بزرگ صنعتی بافته می شه نه با دست های هنرمند قالیباف ها مثل فرش دستباف. فرق اصلی شون همینه. به خاطر همین تولید صنعتی سرعت تولیدش بالاتره و قیمتش هم خیلی مناسب تر از فرش دستبافه. واسه همینم هست که توی بیشتر خونه های ما ایرانی ها فرش ماشینی پیدا می شه.

این فرش ها از نخ ها و الیاف مصنوعی مثل اکریلیک پلی استر پلی پروپیلن (BCF) یا ترکیبی از این ها بافته می شن. هر کدوم از این نخ ها خصوصیات خودشون رو دارن که بعداً مفصل تر در موردشون حرف می زنیم. طرح ها و رنگ هاشون هم اینقدر متنوعه که حد نداره؛ از طرح های سنتی و کلاسیک ایرانی مثل لچک و ترنج و افشان گرفته تا طرح های مدرن فانتزی کودک و حتی وینتیج (کهنه نما). خلاصه که دستت برای انتخاب بازه بازه!

چرا خرید فرش ماشینی انقدر گیج کننده شده؟

قبول داری که وقتی می ری فرش بخری انگار وارد یه دنیای ناشناخته شدی؟ فروشنده ها یه سری اصطلاحات به کار می برن که مخت سوت می کشه : شانه تراکم هیت ست شده فیلامنت گل برجسته… آدم می مونه که اینا یعنی چی اصلاً؟!

  • شانه و تراکم : هی می شنوی ۷۰۰ شانه ۱۲۰۰ شانه ۱۵۰۰ شانه! تراکم ۲۵۵۰ ۳۶۰۰ ۴۵۰۰! خب فرقشون چیه؟ کدوم بهتره؟ کدوم گرون تره؟ کدوم برای کجا مناسبه؟ این عددها واقعاً گیج کننده ان.
  • جنس نخ : یکی میگه اکریلیک هیت ست شده بخر پرز نمی ده. اون یکی میگه پلی استر براق تره و رنگش زنده تره. یکی دیگه میگه BCF ارزون تره. کدوم راست میگه؟ کدوم جنس نخ به درد ما می خوره؟
  • برندها : صد تا برند مختلف تو بازاره! فرش کاشان فرش مشهد قیطران بهشتی ستاره کویر یزد ساوین محتشم بزرگمهر… کدوم معتبرتره؟ کدوم کیفیتش بهتره؟ اصلاً فرقی هم دارن با هم؟
  • طرح و رنگ : اینقدر طرح و رنگ زیاده که آدم نمی دونه کدوم رو انتخاب کنه. طرح شلوغ یا خلوت؟ رنگ روشن یا تیره؟ جدیدترین مدل ها چی هستن؟ کدوم به دکوراسیون خونه م میاد؟

این همه سوال و ابهام باعث می شه آدم موقع خرید حسابی سردرگم بشه و نتونه درست تصمیم بگیره. تازه شانس بیاری فروشنده منصفی به تورت بخوره و راهنمایی درست بکنه وگرنه ممکنه یه فرش نامناسب رو با قیمت بالا بهت بفروشن.

تجربه شخصی من : از فرش سوخته تا پیدا کردن گنج!

بذار یه خاطره تعریف کنم. چند سال پیش که تازه خونه خریده بودیم و ذوق داشتیم برای اتاق خواب دنبال یه فرش ارزون و خوشگل بودیم. رفتیم یه فروشگاه و یه فرش فانتزی با رنگ شاد و طرح مدرن پیدا کردیم. قیمتش هم خیلی خوب بود. فروشنده هم کلی ازش تعریف کرد که پرز نمی ده و رنگش ثابته. ما هم خوشحال و خندان خریدیمش.

چشمت روز بد نبینه! بعد از چند ماه اولاً که فرش شروع کرد به کوبیده شدن و جای پایه های تخت روش موند. دوماً یه بار که داشتم موهامو سشوار می کشیدم حواسم نبود سشوار داغ یه لحظه افتاد روی فرش. فقط یه لحظه بودها! ولی همون کافی بود تا یه لکه سوختگی زشت روش بمونه و الیافش جمع بشه! انگار پلاستیک آب شده بود. اونجا بود که فهمیدم جنس الیافش چقدر مهمه و اون فرش ارزون بی دلیل ارزون نبوده (احتمالا از جنس BCF یا پلی استر نامرغوب بوده).

اما یه تجربه خوب هم داشتم. برای پذیرایی می خواستم یه فرش بهتر و بادوام تر بگیرم. این بار دیگه حسابی تحقیق کردم. فهمیدم فرش اکریلیک هیت ست شده کیفیت بهتری داره مقاومتش بیشتره و پرزدهی کمتری داره. رفتم سراغ برندهای معتبرتر. کلی گشتم و بالاخره یه فرش ۱۲۰۰ شانه با تراکم ۳۶۰۰ اکریلیک هیت ست شده با طرح لچک و ترنج کرم رنگ پیدا کردم. قیمتش بالاتر بود ولی ارزشش رو داشت. الان چند ساله که دارمش مثل روز اولشه. نه پرز داده نه رنگش رفته نه کوبیده شده. قشنگ زیر پا حس خوبی داره و رخ پذیرایی رو عوض کرده. این شد گنج من!

این تجربه ها بهم یاد داد که برای خرید فرش نباید عجله کرد و حتماً باید با اطلاعات کافی سراغش رفت. کیفیت و جنس الیاف خیلی مهم تر از قیمت پایین یا ظاهر فریبنده ست.

شانه و تراکم : این عددها واقعاً چی میگن؟

بریم سراغ اون عددهای گیج کننده : شانه (Reed Count) و تراکم (Density). این دو تا از مهم ترین مشخصات فنی فرش ماشینی هستن که روی ظرافت طرح استحکام و قیمت فرش تاثیر مستقیم دارن.

  • شانه فرش : شانه به تعداد گره هایی (ریشه یا خاب) گفته می شه که در یک متر از عرض فرش بافته شده. واحدش “شانه” است. هر چی شانه فرش بالاتر باشه یعنی تعداد گره ها در عرض فرش بیشتره. این باعث می شه که طرح فرش ریزتر واضح تر و زیباتر به نظر بیاد. مثل این می مونه که داری به یه عکس با رزولوشن بالا نگاه می کنی. فرش های با شانه بالاتر (مثلاً ۱۲۰۰ شانه یا ۱۵۰۰ شانه) خیلی ظریف و دستباف گونه هستن. فرش های با شانه پایین تر (مثل ۷۰۰ شانه یا ۵۰۰ شانه) طرح های درشت تری دارن.
  • تراکم فرش : تراکم به تعداد گره هایی گفته می شه که در یک متر از طول فرش بافته شده. واحدش “گره بر متر” هست ولی معمولاً فقط عددش رو میگن. هر چی تراکم فرش بالاتر باشه یعنی گره ها در طول فرش به هم فشرده تر هستن. این باعث می شه که فرش سفت تر منسجم تر سنگین تر و بادوام تر بشه. فرش با تراکم بالا مقاومت بیشتری در برابر پاخوردگی و کوبیده شدن داره و دیرتر خراب می شه.

رابطه شانه و تراکم : معمولاً فرش هایی که شانه بالاتری دارن تراکم بالاتری هم دارن. مثلاً :

  • فرش ۷۰۰ شانه معمولاً تراکم ۲۱۰۰ تا ۲۵۵۰ داره.
  • فرش ۱۰۰۰ شانه معمولاً تراکم ۳۰۰۰ داره.
  • فرش ۱۲۰۰ شانه معمولاً تراکم ۳۶۰۰ داره.
  • فرش ۱۵۰۰ شانه معمولاً تراکم ۴۵۰۰ داره.

کدوم شانه و تراکم بهتره؟ بستگی به استفاده شما و بودجه تون داره :

  • فرش ۷۰۰ شانه : قیمت مناسب تر ضخامت بیشتر (به خاطر نخ ضخیم تر) نرمی بیشتر زیر پا. برای جاهای پر رفت و آمد مثل پذیرایی یا نشیمن که ضخامت و نرمی مهمه گزینه خوبیه.
  • فرش ۱۲۰۰ و ۱۵۰۰ شانه : ظرافت و زیبایی فوق العاده شباهت زیاد به فرش دستباف قیمت بالاتر ضخامت کمتر (به خاطر نخ نازک تر). برای جاهایی که زیبایی و جلوه فرش خیلی مهمه (مثل پذیرایی مهمان) و کمتر روش راه می رید یا می شینید عالیه. چون نازک تره شاید برای نشستن طولانی مدت به راحتی ۷۰۰ شانه نباشه.

نکته مهم : صرفاً بالا بودن شانه و تراکم به معنی کیفیت بهتر کل فرش نیست! جنس نخ هم خیلی مهمه. یه فرش ۷۰۰ شانه با نخ اکریلیک عالی می تونه از یه فرش ۱۲۰۰ شانه با نخ پلی استر نامرغوب بهتر باشه.

جنس الیاف فرش : از اکریلیک هیت ست شده تا پلی استر و BCF

رسیدیم به یکی از مهم ترین بخش ها : جنس نخ خاب (همون پرزهای روی فرش). این الیاف تاثیر زیادی روی نرمی دوام پرزدهی مقاومت در برابر لکه و شستشو و قیمت فرش دارن. رایج ترین الیاف مصنوعی در فرش ماشینی این ها هستن :

  1. اکریلیک (Acrylic) : این محبوب ترین و معمولاً بهترین نوع الیاف برای فرش ماشینیه. خیلی شبیه به پشم طبیعی هست نرم و لطیفه رنگ پذیری خوبی داره و مقاومتش در برابر پا خوردن و کوبیده شدن بالاست. فرش های اکریلیک عمر طولانی تری دارن.
    • اکریلیک هیت ست شده (Heat-Set Acrylic) : این نوع اکریلیک یه فرآیند حرارتی رو گذرونده که باعث می شه پرزدهی اش خیلی خیلی کم بشه (تقریباً صفر) ثبات رنگش بیشتر بشه و نرم تر و لطیف تر هم بشه. تقریباً تمام فرش های اکریلیک باکیفیت امروزی از نوع هیت ست شده هستن. این بهترین انتخاب برای اکثر جاهاست مخصوصاً اگه به پرز حساسیت دارید. فرش اکریلیک هیت ست شده مقاومت خوبی در برابر حرارت غیرمستقیم (مثل کتری یا قابلمه داغ برای چند لحظه) داره.
    • اکریلیک معمولی : هنوز هم ممکنه تو فرش های ارزون تر پیدا بشه. پرزدهی زیادی داره (مخصوصاً اوایل خرید) و کیفیتش به هیت ست شده نمی رسه.
  2. پلی استر (Polyester) یا ابریشم مصنوعی : این الیاف براقیت و درخشندگی خاصی دارن و به همین خاطر بهشون ابریشم مصنوعی هم میگن. رنگ هاشون خیلی زنده و جذابه. پرزدهی ندارن و ضد حساسیت هستن. قیمتشون معمولاً از اکریلیک کمتره. اما یه سری معایب هم دارن : مقاومتشون در برابر کوبیدگی و پاخوردگی کمتر از اکریلیکه و ممکنه بعد از مدتی حالت نرمی اولیه رو از دست بدن. همچنین مقاومت کمتری در برابر حرارت دارن. برای جاهای کم رفت و آمد مثل اتاق خواب یا فضاهایی که بیشتر جنبه دکوری دارن می تونن گزینه مناسبی باشن.
  3. پلی پروپیلن (Polypropylene) یا BCF : این ارزون ترین نوع الیافه. پرزدهی نداره و رطوبت کمی جذب می کنه (یعنی لکه ها سخت تر بهش نفوذ می کنن و راحت تر تمیز می شن). اما مقاومت خیلی کمی در برابر کوبیدگی و فشار داره و عمرش کوتاهه. خیلی زود حالت سفتی پیدا می کنه و به اصطلاح “می خوابه”. در برابر حرارت هم خیلی ضعیفه. بیشتر برای فرش های خیلی ارزون گلیم فرش یا فرش اتاق کودک که شاید زود به زود نیاز به تعویض داشته باشه استفاده می شه. همون فرشی که من خریدم و با سشوار سوخت احتمالاً از همین جنس بوده!

کدوم جنس رو انتخاب کنیم؟

  • برای جاهای پرتردد مثل پذیرایی نشیمن و راهروها اکریلیک هیت ست شده بهترین گزینه ست چون هم زیباست هم بادوام و هم پرز نمی ده.
  • برای اتاق خواب یا جاهایی که زیبایی و براقیت مهمه و رفت و آمد کمه پلی استر می تونه انتخاب خوبی باشه.
  • برای آشپزخانه یا اتاق کودک که احتمال کثیف شدن زیاده و شاید بخواید زودتر عوضش کنید BCF یا پلی استر به خاطر قیمت پایین و تمیز شدن راحت تر می تونه مناسب باشه (البته حواستون به مقاومت کمش باشه).

بهترین برندهای فرش ماشینی بازار ایران (البته به نظر من!)

خب حالا که با شانه و تراکم و الیاف آشنا شدیم بریم سراغ برندها. راستش رو بخواید برندهای خیلی خوب و معتبری توی ایران داریم که فرش های باکیفیتی تولید می کنن. خیلی از این کارخونه ها توی کاشان و آران و بیدگل هستن که به عنوان پایتخت فرش ماشینی ایران شناخته می شن ولی شهرهای دیگه مثل مشهد و یزد هم برندهای قوی دارن.

انتخاب “بهترین” برند یه مقدار سلیقه ایه و به بودجه و انتظارات شما بستگی داره ولی چند تا از برندهایی که معمولاً به عنوان برندهای معتبر و شناخته شده مطرح هستن و محصولات باکیفیتی دارن (بر اساس جستجو و شنیده ها) این ها هستن :

  • فرش قیطران : یکی از برندهای معروف که فرش های با شانه بالا (۱۲۰۰ ۱۵۰۰ شانه) و طرح های زیبا تولید می کنه.
  • فرش محتشم : این برند هم جزو تولیدکننده های مطرحه و تنوع طرح و رنگ خوبی داره. فرش های دستباف گونه با الیاف باکیفیت تولید می کنه.
  • فرش بهشتی : از برندهای نسبتاً جدیدتر ولی خوش نام که هم فرش ماشینی و هم دستباف داره و روی کیفیت و طرح های به روز تمرکز کرده. کلکسیون های متنوعی مثل ۵۰۰ تا ۱۵۰۰ شانه با الیاف مختلف داره.
  • ستاره کویر یزد : یکی از قدیمی ها و برندهای محبوب که تنوع خوبی در شانه و تراکم داره و کیفیتش شناخته شده ست.
  • فرش بزرگمهر : یکی دیگه از برندهای معتبر کاشان با تنوع محصول بالا.
  • فرش ساوین : این برند هم سابقه خوبی داره و فرش هایی با شانه ها و الیاف مختلف برای سلیقه های گوناگون تولید می کنه.
  • قالی سلیمان : جزو برندهای شناخته شده با محصولات متنوع.
  • فرش مشهد اردهال : این برند هم در بازار شناخته شده است.
  • فرش فرهی : بیشتر روی فرش های با تراکم بالا و کیفیت خوب تمرکز داره.
  • فرش کاشان (عمومی) : خیلی از کارخانه های خوب در کاشان با پسوند “کاشان” فعالیت می کنن. موقع خرید باید به اسم کامل برند و اعتبار فروشنده دقت کرد.

چند تا نکته در مورد برندها :

  • این لیست کامل نیست و کلی برند خوب دیگه هم وجود داره مثل سیرنگ مشهد آنا داریوش (راوند کاشان) زمرد مشهد نگین مشهد و …
  • صرفاً معروف بودن یه برند تضمین صددرصدی کیفیت نیست. مهمه که موقع خرید خود فرش رو هم با دقت بررسی کنید.
  • سعی کنید از نمایندگی های رسمی یا فروشگاه های معتبر خرید کنید که هم از اصالت کالا مطمئن باشید و هم خدمات پس از فروش و گارانتی داشته باشید.
  • بعضی برندها ممکنه روی نوع خاصی از فرش (مثلاً شانه بالا یا طرح های مدرن) تمرکز بیشتری داشته باشن.

توصیه دوستانه : زیاد درگیر اسم برند نشید. بیشتر روی مشخصات فنی فرش (شانه تراکم جنس نخ) کیفیت بافت و تناسب طرح و رنگ با خونه تون تمرکز کنید. البته خرید از برند معتبر خیالتون رو تا حدی از بابت کیفیت راحت می کنه.

جدیدترین طرح ها و رنگ های فرش ماشینی : چی مده؟ چی به خونه ات میاد؟

خب رسیدیم به بخش جذاب ماجرا : طرح و رنگ! دنیای طرح های فرش ماشینی اینقدر متنوعه که آدم واقعاً می مونه چی انتخاب کنه. هر سال هم طرح ها و رنگ های جدیدی مد می شن. بیا ببینیم امسال (حدود ۱۴۰۳-۱۴۰۴) چه چیزهایی بیشتر رو بورسه و چطور طرح مناسب خونه مون رو انتخاب کنیم.

ترندهای طرح و رنگ فرش در سال ۱۴۰۳۱۴۰۴ :

  • فرش های وینتیج (Vintage) یا کهنه نما : این مدل ها که انگار قدیمی و رنگ و رو رفته هستن چند سالیه که خیلی محبوب شدن و هنوز هم رو بورس هستن. حس نوستالژیک و خاصی به فضا می دن و با دکوراسیون های مدرن و تلفیقی خوب ست می شن.
  • طرح های خلوت و مینیمال : فرش هایی با طرح های ساده تر هندسی یا حتی بدون طرح مرکزی (افشان) و با رنگ های ملایم طرفدارای زیادی پیدا کردن. این مدل ها فضا رو شلوغ نمی کنن و برای دکوراسیون های مدرن و امروزی عالین.
  • فرش های طلاکوب : استفاده از نخ های براق طلایی یا نقره ای در قسمت هایی از طرح فرش ظاهر لوکس و شیکی بهش می ده. این مدل ها هم جزو جدیدترین ها هستن.
  • طرح های هندسی مدرن : استفاده از خطوط صاف اشکال هندسی مثل لوزی مثلث زیگزاگ با رنگ های جسورانه یا متضاد هم خیلی دیده می شه.
  • رنگ های خنثی و گرم : رنگ هایی مثل کرم بژ طوسی شتری و تناژهای مختلف قهوه ای همچنان محبوبن چون راحت با بقیه وسایل ست می شن و فضا رو آروم نشون می دن.
  • رنگ های آبی و سبز : تناژهای مختلف آبی (از روشن و آسمانی تا سرمه ای) و سبز (از زیتونی و پسته ای تا سبز درباری) هم خیلی پرطرفدار شدن و حس آرامش و طبیعت رو به خونه میارن.
  • رنگ های گرم و پرانرژی : رنگ هایی مثل نارنجی سوخته (ترکوتا) زرد خردلی و قرمزهای خاص به عنوان رنگ های تاکیدی یا در فرش های با طرح های جسورانه استفاده می شن.

چطور طرح و رنگ مناسب خونه مون رو انتخاب کنیم؟

  1. به سبک دکوراسیون خونه تون نگاه کنید : اگه دکوراسیونتون کلاسیک هست طرح های لچک و ترنج افشان یا خشتی با رنگ های سنگین تر مناسبه. اگه مدرن هست سراغ طرح های مینیمال هندسی وینتیج یا آبستره با رنگ های خنثی یا جسورانه برید.
  2. اندازه فضا رو در نظر بگیرید : فرش های روشن و با طرح خلوت فضا رو بزرگتر و دلبازتر نشون می دن. پس برای خونه های کوچیک عالی هستن. فرش های تیره و با طرح شلوغ فضا رو کوچک تر و گرم تر نشون می دن و البته چرک تاب تر هستن (یعنی کثیفی رو کمتر نشون می دن).
  3. نور خونه رو در نظر بگیرید : اگه خونتون نور طبیعی کمی داره فرش روشن انتخاب بهتریه.
  4. رنگ مبلمان و پرده ها : سعی کنید رنگ فرش با رنگ مبلمان و پرده هاتون هارمونی داشته باشه. لازم نیست دقیقاً همرنگ باشن ولی باید تو یه پالت رنگی هماهنگ باشن. می تونید یکی از رنگ های فرعی توی طرح فرش رو با رنگ کوسن ها یا اکسسوری های دیگه ست کنید.
  5. کاربرد فضا : برای پذیرایی معمولاً فرش های نفیس تر و با طرح های رسمی تر انتخاب می شه. برای نشیمن که استفاده روزمره داره شاید یه فرش راحت تر و چرک تاب تر بهتر باشه. برای اتاق خواب نرمی و لطافت و رنگ های آرامش بخش اولویت داره.
  6. سلیقه شخصی : آخرش این شما هستید که قراره توی اون خونه زندگی کنید. فرشی رو انتخاب کنید که واقعاً دوستش دارید و بهتون حس خوبی می ده.

یه پیشنهاد : اگه بین چند طرح و رنگ شک دارید اگه امکانش هست از فروشنده بخواید یه تکه کوچک از فرش (سمپل) رو بهتون بده یا عکس های باکیفیت ازش بگیرید و توی خونه کنار وسایلتون ببینید که کدوم بهتر می شینه. نور فروشگاه با نور خونه خیلی فرق می کنه!

موقع خرید حواست به این نکته ها باشه (چک لیست خرید!)

خب حالا که کلی اطلاعات به دست آوردیم وقتشه که یه چک لیست برای روز خرید آماده کنیم تا چیزی از قلم نیفته :

  1. اندازه گیری دقیق : قبل از رفتن به بازار حتماً فضایی که می خواید فرش پهن کنید رو دقیق اندازه بگیرید. یه متر فلزی بردارید و طول و عرض رو یادداشت کنید. یادتون باشه فرش نباید دقیقاً کیپ تا کیپ دیوار باشه. معمولاً بهتره از هر طرف دیوار یه مقدار فاصله داشته باشه (مثلاً ۲۰ تا ۵۰ سانت).
  2. بودجه رو مشخص کنید : بدونید حدوداً چقدر می خواید هزینه کنید. این بهتون کمک می کنه گزینه های مناسب بودجه تون رو راحت تر پیدا کنید.
  3. لیستی از مشخصات مورد نیاز تهیه کنید : بر اساس چیزهایی که گفتیم مشخص کنید دنبال چه شانه و تراکمی هستید؟ چه جنس الیافی رو ترجیح می دید؟ چه سبک طرح و رنگی مد نظرتونه؟
  4. پشت فرش رو حتماً چک کنید : پشت فرش مثل شناسنامه شه!
    • برچسب مشخصات : دنبال برچسبی بگردید که اطلاعاتی مثل شانه تراکم جنس نخ خاب نام برند و علامت استاندارد روش نوشته شده باشه. این اطلاعات باید با حرف های فروشنده یکی باشه.
    • کیفیت بافت : به گره های پشت فرش دقت کنید. باید منظم و یکدست باشن. هرچی گره ها ریزتر و فشرده تر باشن نشون دهنده شانه و تراکم بالاتره.
  5. روی فرش دست بکشید :
    • نرمی و لطافت : ببینید حس خوبی بهتون می ده؟ زبر نیست؟
    • پرزدهی : دستتون رو چند بار محکم روی فرش بکشید. اگه پرز زیادی به دستتون چسبید احتمالاً هیت ست نشده یا کیفیت پایینی داره (مگر اینکه فروشنده بگه طبیعیه و بعد یه مدت کم می شه که باز هم جای سوال داره). فرش اکریلیک هیت ست شده باکیفیت تقریباً پرز نمی ده.
    • خاب فرش : انگشتاتون رو لای پرزها فرو ببرید. ببینید تراکم خوبی داره؟ ته فرش به راحتی معلوم می شه یا پرزها متراکم هستن؟
  6. رنگ ها رو بررسی کنید : رنگ ها باید شفاف و زنده باشن و تو هم نرفته باشن.
  7. لبه های فرش (زیگزاگ) : دوخت لبه ها باید تمیز محکم و یکنواخت باشه.
  8. از فروشنده سوال کنید : در مورد گارانتی خدمات پس از فروش و شرایط شستشو حتماً سوال کنید.
  9. چند جا قیمت بگیرید : برای یه مدل مشخص از چند تا فروشگاه معتبر قیمت بگیرید تا حدود قیمت دستتون بیاد و گرون نخرید. البته یادتون باشه کیفیت رو فدای قیمت نکنید.
  10. عجله نکنید! خرید فرش یه تصمیم مهمه. وقت بذارید گزینه های مختلف رو ببینید و با آگاهی کامل انتخاب کنید.

فرش رو خریدی؟ حالا چطور ازش مراقبت کنی؟

خب فرش خوشگلتون رو خریدید و آوردید خونه. مبارکه! حالا باید حواستون باشه که خوب ازش مراقبت کنید تا سال های سال براتون کار کنه و مثل روز اول زیبا بمونه. مراقبت از فرش ماشینی کار سختی نیست فقط چند تا نکته ساده داره :

  1. جاروبرقی منظم : این مهم ترین کاره! حداقل هفته ای یک یا دو بار فرش رو جاروبرقی بکشید. این کار گرد و غبار و آلودگی ها رو از بین پرزها خارج می کنه و نمی ذاره به خورد فرش برن و باعث ساییدگی بشن. جهت جارو کشیدن رو هر بار عوض کنید تا پرزها در یک جهت نخوابن.
  2. لکه گیری سریع : اگه چیزی روی فرش ریخت (چای شربت غذا و…) بلافاصله دست به کار بشید. هرچی لکه تازه تر باشه راحت تر پاک می شه.
    • اول با یه قاشق مواد جامد رو بردارید.
    • بعد با یه دستمال تمیز و سفید (که رنگ نده) و کمی مرطوب به آرومی روی لکه بکشید (از بیرون به سمت مرکز لکه). هیچ وقت دستمال رو روی لکه نمالید چون لکه پخش می شه و به عمق فرش فرو می ره. فقط حالت ضربه ای یا برداشتن رو انجام بدید.
    • برای لکه های مختلف شوینده های مناسب وجود داره. یه کم شامپو فرش رقیق شده با آب سرد یا محلول آب و سرکه سفید (برای بعضی لکه ها) می تونه کمک کنه. حتماً قبلش روی یه قسمت کوچیک و نامعلوم از فرش امتحان کنید که رنگ نده.
    • بعد از لکه گیری اون قسمت رو با یه دستمال مرطوب تمیز کنید و بذارید کاملاً خشک بشه. می تونید زیر اون قسمت یه چیزی بذارید تا هوا جریان داشته باشه و زودتر خشک بشه.
  3. شستشوی اصولی : فرش ماشینی رو زیاد نشورید. شستشوی زیاد عمر فرش رو کم می کنه. معمولاً سالی یک بار یا هر دو سال یک بار (بسته به میزان کثیفی) کافیه.
    • بهترین کار اینه که فرش رو به یه قالیشویی معتبر بسپارید. اونا هم تجهیزات مناسب دارن و هم می دونن با هر نوع فرشی چطور رفتار کنن.
    • اگه خودتون می خواید بشورید حتماً از آب سرد و شوینده مخصوص فرش (مثل شامپو فرش) استفاده کنید. از پودر لباسشویی یا شوینده های قوی استفاده نکنید چون به رنگ و الیاف فرش آسیب می زنن. فرش رو هم زیاد چنگ نزنید و زیر آفتاب مستقیم پهن نکنید تا خشک بشه (بهتره در سایه و در معرض جریان هوا خشک بشه).
  4. چرخاندن فرش : هر شش ماه یا سالی یک بار فرش رو ۱۸۰ درجه بچرخونید. این کار باعث می شه که همه جای فرش به یک اندازه پا بخوره و ساییده بشه و یه قسمتش بیشتر از بقیه فرسوده نشه.
  5. جلوگیری از فشار زیاد : سعی کنید پایه های مبل یا وسایل سنگین رو مستقیم روی فرش نذارید. می تونید از زیرپایه های مخصوص استفاده کنید تا فشار تقسیم بشه و جای پایه روی فرش نمونه.

با رعایت همین چند تا نکته ساده می تونید سال ها از زیبایی و لطافت فرشتون لذت ببرید.

اگه بودجه کمه یا دنبال یه چیز متفاوتی : گزینه های جایگزین

شاید بودجه تون برای خرید فرش ماشینی دلخواهتون کافی نباشه یا شاید اصلاً دنبال یه حس و حال متفاوت برای کف خونه تون باشید. خوشبختانه گزینه های دیگه ای هم وجود داره :

  1. گلیم و گلیم فرش : گلیم ها کفپوش های سنتی و زیبایی هستن که معمولاً از پشم بافته می شن و پرز ندارن. طرح های هندسی و رنگ های شاد و زنده ای دارن و حس گرما و اصالت به فضا می دن. قیمتشون معمولاً از فرش ماشینی کمتره. گلیم فرش هم ترکیبی از گلیم و فرشه که قسمت هایی ازش پرز داره. برای دکوراسیون های سنتی روستیک یا تلفیقی خیلی مناسبن.
  2. جاجیم : جاجیم هم یه نوع زیرانداز سنتی دیگه است که بدون پرزه و معمولاً راه راه با رنگ های متنوعه. سبک و قابل حمله و می تونه یه گزینه رنگی و متفاوت برای گوشه ای از خونه یا حتی به عنوان روانداز مبل باشه.
  3. موکت : شاید فکر کنید موکت قدیمی شده ولی موکت های جدید با طرح ها و رنگ های خیلی متنوع و کیفیت های خوب در بازار وجود دارن. موکت کل فضا رو می پوشونه و حس نرمی و گرما می ده. برای اتاق خواب یا اتاق کودک می تونه انتخاب خوبی باشه. نصبش نیاز به متخصص داره و تمیز کردن لکه از روش ممکنه سخت تر از فرش باشه.
  4. فرش های کوچک تر و لایه لایه : به جای خرید یه فرش بزرگ می تونید یه فرش کوچک تر با طرح و رنگ خاص بخرید و اون رو روی یه موکت ساده یا حتی یه گلیم بزرگتر بندازید. این کار به فضا عمق و جذابیت می ده و دستتون رو برای تغییر دکوراسیون بازتر می ذاره.
  5. فرش های شگی (Shaggy) : این فرش ها پرزهای خیلی بلندی دارن و خیلی نرم و پفکی هستن. بیشتر جنبه دکوری و فانتزی دارن و برای اتاق خواب یا جلوی مبل توی نشیمن می تونن حس راحتی و دنجی ایجاد کنن. البته تمیز کردنشون یه کم سخت تره و برای جاهای پر رفت و آمد مناسب نیستن.

پس اگه بودجه تون محدوده یا دنبال تنوع هستید این گزینه ها رو هم در نظر بگیرید. گاهی یه انتخاب متفاوت می تونه نتیجه خیلی جذابی داشته باشه.

حالا نوبت شماست! تجربه هاتون رو بگید

خب من هر چی بلد بودم و تجربه کرده بودم رو سعی کردم خیلی خودمونی براتون بگم. از گیج شدن تو بازار و خرید ناموفق گرفته تا پیدا کردن یه فرش خوب و نکاتی که موقع خرید و نگهداری باید حواسمون بهش باشه.

اما دنیای فرش خیلی بزرگه و تجربه ها متفاوته. حالا نوبت شماست!

  • شما چه تجربه ای از خرید فرش ماشینی دارید؟
  • آیا تا حالا خرید ناموفقی داشتید؟ چی یاد گرفتید؟
  • از چه برندی خرید کردید و راضی بودید یا نه؟
  • چه طرح و رنگی رو ترجیح می دید؟
  • نکته ای هست که من نگفته باشم و به نظرتون مهمه؟
  • اگه سوالی دارید که اینجا جوابش رو پیدا نکردید بپرسید!

تو قسمت نظرات پایین همین صفحه تجربه ها سوال ها و نظراتتون رو بنویسید. بذارید بقیه هم از تجربه های شما استفاده کنن و با هم یه راهنمای کامل تر و بهتر برای خرید فرش ماشینی داشته باشیم. منتظر خوندن نظراتتون هستم!

نتیجه گیری : جمع بندی و چند تا توصیه آخر

خب رفقا رسیدیم به آخر این راهنمای خودمونی خرید فرش ماشینی. سعی کردم هر چی لازمه بدونید رو به زبون ساده بگم تا با چشم باز برید سراغ خرید. بیایید یه جمع بندی سریع بکنیم :

  • فرش ماشینی یه گزینه عالی متنوع و به صرفه برای پوشوندن کف خونه هامونه.
  • موقع خرید گول ظاهر و تبلیغات رو نخورید. دانش فنی مهمه!
  • شانه و تراکم رو بشناسید : شانه بالاتر یعنی طرح ریزتر و زیباتر تراکم بالاتر یعنی فرش سفت تر و بادوام تر. انتخاب بینشون بستگی به نیاز و بودجه شما داره.
  • جنس الیاف خیلی مهمه : اکریلیک هیت ست شده معمولاً بهترین و بادوام ترینه و پرز نمی ده. پلی استر براقه ولی مقاومت کمتری داره. BCF ارزونه ولی زود خراب می شه.
  • برندهای معتبر زیادی تو ایران هستن ولی مهم تر از اسم برند کیفیت خود فرشه. از جای مطمئن خرید کنید.
  • طرح و رنگ رو با توجه به سبک دکوراسیون اندازه فضا نور خونه و سلیقه خودتون انتخاب کنید. فرش روشن فضا رو بزرگتر فرش تیره کثیفی رو کمتر نشون می ده.
  • قبل از خرید حتماً اندازه دقیق بگیرید و پشت فرش و مشخصاتش رو چک کنید.
  • از فرشی که می خرید خوب مراقبت کنید (جاروبرقی منظم لکه گیری سریع شستشوی اصولی) تا عمرش طولانی بشه.
  • اگه بودجه کمه یا دنبال تنوع هستید به گزینه هایی مثل گلیم جاجیم موکت یا فرش های کوچک تر هم فکر کنید.

و توصیه آخر : خرید فرش یه کم حوصله می خواد. عجله نکنید تحقیق کنید سوال بپرسید و با دقت انتخاب کنید. فرشی که می خرید قراره سال ها کف خونه تون باشه و بخشی از خاطرات شما بشه پس ارزشش رو داره که براش وقت بذارید.

امیدوارم این راهنما بهتون کمک کرده باشه که با خیال راحت تر و دید بازتر برید سراغ خرید فرش ماشینی دلخواهتون. خونه هاتون همیشه گرم و پر از حس خوب باشه!

پرسش و پاسخ های رایج

اینجا به سه تا سوال پرتکرار که معمولاً موقع خرید فرش ماشینی پیش میاد جواب میدم :

۱. فرق اصلی فرش ۷۰۰ شانه با ۱۲۰۰ شانه چیه؟ کدوم بهتره؟

  • ظرافت طرح : فرش ۱۲۰۰ شانه به خاطر تعداد گره های بیشتر در عرض طرحش خیلی ریزتر واضح تر و دقیق تره شبیه فرش دستباف. فرش ۷۰۰ شانه طرحش درشت تره.
  • ضخامت و نرمی : فرش ۷۰۰ شانه معمولاً با نخ ضخیم تری بافته می شه و به همین دلیل ضخامت (ارتفاع خاب) بیشتری داره و زیر پا نرم تر حس می شه. فرش ۱۲۰۰ شانه نازک تره.
  • قیمت : فرش ۱۲۰۰ شانه به خاطر ظرافت و تعداد گره بیشتر گرون تر از فرش ۷۰۰ شانه ست.
  • کدوم بهتره؟ “بهتر” وجود نداره بستگی به نیاز شما داره. اگه دنبال ظرافت فوق العاده و زیبایی مثل دستباف هستید و ضخامت کمتر براتون مهم نیست ۱۲۰۰ شانه عالیه. اگه دنبال یه فرش نرم تر ضخیم تر با قیمت مناسب تر هستید و طرح های درشت تر رو هم می پسندید ۷۰۰ شانه (یا حتی ۱۰۰۰ شانه) انتخاب خوبیه مخصوصاً برای جاهای پر رفت و آمد که نرمی زیر پا مهمه.

۲. کدوم جنس فرش ماشینی کمتر پرز میده؟

  • به طور کلی فرش های اکریلیک هیت ست شده (Heat-Set Acrylic) کمترین میزان پرزدهی رو دارن یا اصلاً پرز نمی دن. فرآیند هیت ست کردن باعث تثبیت الیاف و کاهش شدید پرزدهی می شه.
  • فرش های بافته شده با الیاف پلی استر (Polyester) و پلی پروپیلن (BCF) هم ذاتاً پرز نمی دن.
  • بیشترین پرزدهی مربوط به فرش های اکریلیک معمولی (غیر هیت ست) هست که این روزها کمتر تولید می شن یا در فرش های خیلی ارزان قیمت به کار میرن.
  • نتیجه : اگه پرزدهی براتون خیلی مهمه و دنبال فرش باکیفیت هستید حتماً سراغ اکریلیک هیت ست شده برید. اگه بودجه محدودتری دارید پلی استر و BCF هم پرز نمی دن ولی کیفیت و دوامشون پایین تره.

۳. برای خونه کوچیک فرش روشن بهتره یا تیره؟

  • برای خونه های کوچک قطعاً فرش روشن انتخاب بهتریه.
  • رنگ های روشن مثل کرم شیری استخوانی طوسی روشن بژ روشن آبی روشن و رنگ های پاستلی نور رو بیشتر منعکس می کنن و باعث می شن فضا بزرگتر دلبازتر و پرنورتر به نظر برسه.
  • فرش های تیره (مثل سرمه ای شکلاتی زرشکی تیره) فضا رو کوچک تر و بسته تر نشون می دن. البته مزیتشون اینه که لکه ها و کثیفی رو کمتر نشون می دن (چرک تاب ترن).
  • یه راه حل میانه : می تونید فرشی انتخاب کنید که زمینه اش روشن باشه ولی طرح هایی با رنگ های تیره تر داشته باشه. اینجوری هم فضا خیلی بسته نمی شه و هم طرح فرش کثیفی های احتمالی رو تا حدی پنهان می کنه. همچنین فرش های وینتیج که حالت ساییده و کم رنگ دارن هم برای فضاهای کوچک مناسبن.

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "راهنمای خرید فرش ماشینی؛ بهترین برندها و جدیدترین طرح ها" هستید؟ با کلیک بر روی اقتصادی, کسب و کار ایرانی، اگر به دنبال مطالب جالب و آموزنده هستید، ممکن است در این موضوع، مطالب مفید دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "راهنمای خرید فرش ماشینی؛ بهترین برندها و جدیدترین طرح ها"، کلیک کنید.