سوشال لند/خراسان رضوی پاییز که می شود؛ تعداد روزهای هوای ناسالم در کلانشهرها افزایش می یابد و شهر مشهد نیز از این قاعده مستثنی نیست. در این شرایط کارشناسان به شهروندان توصیه می کنند با کاهش رفت و آمدهای غیرضروری در بهبود کیفیت هوای شهر نقش آفرینی کنند. اما این سئوال در ذهن مردم نقش می بندد که اصلاً چرا هوای شهر آلوده می شود و مقصر اصلی این آلودگی کیست؟
اگرچه هفت سالی از تصویب و ابلاغ قانون هوای پاک می گذرد اما به نظر می رسد این قانون به سرانجام مطلوبی نرسیده است زیرا شاهدیم هر ساله تعداد روزهایی که کلان شهرها با آلودگی هوا مواجهند افزایش می یابد و حتی برخی شهرهای کوچک هم در پی تغییرات اقلیمی و کمی بارش ها با این معضل کم و بیش مواجهند. البته براساس اعلام سازمان حفاظت محیط زیست ۲۱ دستگاه اجرایی از جمله وزارت کشور وزارت نفت وزارت نیرو نیروی انتظامی شهرداری صدا و سیما و.. در زمینه اجرای قانون هوای پاک مسئولیت دارند و براساس تکلیف قانونی هر یک از آنها به تناسب وظایف خود باید برای کنترل آلودگی هوا در کشور اقداماتی داشته باشند.
سهم ۶۴ درصدی منابع متحرک همچون خودروها در آلودگی هوا
بدیهی است قرار داشتن شاخص کلی کیفیت هوا تا ۵۰ ای.کیو.آی به معنای وضعیت «پاک» است و وقتی این شاخص بین ۵۱ تا ۱۰۰ ای. کیو. آی باشد؛ وضعیت «سالم» را نشان می دهد اما وقتی شاخص کلی کیفیت هوا بین اعداد ۱۰۱ تا ۱۵۰ ای.کیو.آی باشد به معنای «آلودگی هوا برای افراد حساس و کودکان» است و وقتی اعلام می شود که «آلودگی هوا برای همه سنین» است شاخص کلی کیفیت هوا بین اعداد ۱۵۱ تا ۲۰۰ ای.کیو.آی است. این در حالی است که آلودگی هوا در اثر دو دسته از عوامل طبیعی و غیر طبیعی (انسان ساز) ایجاد می شود.
معاون محیط زیست انسانی اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی در خصوص عوامل طبیعی آلودگی هوا در گفت وگو با سوشال لند اظهار کرد: این عوامل شامل مواردی است که انسان نقش خاصی در به وجود آمدن آنها ندارد و به صورت طبیعی شکل می گیرد از جمله طوفان های گرد و غبار و ریز گردها آتش سوزی جنگل ها و….
مهدی یزدان جو عوامل غیر طبیعی (انسان ساز) را شامل انواع منابع ثابت (صنعتی خدماتی خانگی تجاری اداری) و منابع متحرک (انواع وسائل نقلیه) عنوان کرد و گفت: هوای مشهد هم ازاین موارد مستثنی نیست و در اثر عوامل طبیعی و غیرطبیعی تحت تأثیر آلودگی هوا قرار می گیرد.
وی در خصوص مقصر اصلی آلودگی هوای مشهد اظهار کرد: باتوجه به اینکه بخشی از آلودگی هوا به ویژه در نیمه اول سال مربوط به کمبود بارش ها (یکی از نتایج تغییر اقلیم) است امیدواریم با شروع فصل بارش افزایش بارش ها و رطوبت زمین و تقویت پوشش گیاهی این بخش از موضوع تا حدی حل شود. با این وجود وارونگی دمایی (به عنوان یک پدیده اقلیمی) که عموماً در نیمه دوم سال در شهر مشهد تشدید می گردد؛ سبب انباشت آلاینده ها در جو می شود.
یزدان جو اعلام کرد: در کنار این موضوعات براساس نتایج سیاهه انتشار آلودگی هوای شهر مشهد منابع متحرک شامل انواع خودروهای سواری شخصی تاکسی وانت موتورسیکلت مینی بوس اتوبوس و اتوبوس سرویس و کامیون در آلودگی هوای شهر مشهد سهم ۶۴ درصدی دارند و سهم منابع ساکن خانگی تجاری اداری صنایع و نیروگاه در آلودگی هوای شهر مشهد در حدود ۳۶ درصد برآورد شده است.
معاون محیط زیست انسانی اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی با تاکید براین که رفع کاهش آلودگی هوا موضوع عمومی است که نیازمند پیگیری جدی و رفع مشکلات زیر ساختی مؤثر در آلودگی هوا از جمله سوخت حمل و نقل تأمین انرژی فضای سبز بیابان زدایی و کنترل و مهار کانون های گرد و غبار داخلی و خارجی و … است؛ گفت: کلیه این موارد در قانون هوای پاک و آیین نامه های ذیل آن و آیین نامه های مرتبط با حوزه مدیریت گرد و غبار دیده شده است و نیازمند عمل کلیه دستگاه های وظیفه مند در قانون به تکالیف و وظایفشان است.
وی تصریح کرد: در کنار این بخش مردم هم از طریق تغییر در سبک زندگی از جمله استفاده کمتر از وسایل نقلیه شخصی استفاده بیشتر از وسایل حمل و نقل عمومی استفاده بیشتر از مدل های حمل و نقل سبز (دوچرخه سواری) و پیاده روی کاهش استفاده از وسایل گرمایشی و سرمایشی با جایگزین کردن آن از طریق استفاده از لباس مناسب فصل و … می توانند در بهبود کیفیت هوا مؤثر باشند.
یزدان جو افزود: قانون هوای پاک و آیین نامه های اجرایی آن به کلیه موضوعات مطرح و مؤثر در آلودگی هوا و بخش های مختلف منابع آلاینده ثابت و متحرک توجه دارد و از طریق تعیین و تفکیک وظایف برای دستگاه های اجرایی پیگیر حل معضل آلودگی هوا در شهرها از جمله کلانشهر مشهد است.
وی ادامه داد: در این ارتباط سازمان حفاظت محیط زیست به عنوان ناظر بر عملکرد دستگاه ها و اجرای این قانون پیگیر موضوعات مختلف در حوزه کاهش آلودگی هوا مطرح است و از جمله موضوعات مطرح در این قانون و برنامه ریزی های انجام شده دراین ارتباط می توان به توجه ویژه به بحث کیفیت انواع سوخت مصرفی در منابع ثابت و متحرک شهر مشهد توسعه حمل و نقل عمومی و توسعه مدل های حمل و نقل پاک و استفاده از موتورسیکلت های برقی و دوچرخه اشاره کرد.
معاون محیط زیست انسانی اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی اظهارکرد: تشدید و توسعه کنترل و نظارت بر معاینه فنی خودروها و دراین راستا تداوم اجرای طرح (LEZ) نوسازی ناوگان فرسوده و فعال شدن بحث اسقاط خودرو الزام جدی به استفاده از صافی دوده (DPF) و کاتالیست در خودروهای سنگین و سبک حمل و نقل عمومی تشدید و توسعه انجام معاینه فنی موتورخانه های منابع آلاینده ثابت و …از جمله دیگر برنامه ریزی های به شمار می رود.
آلودگی هوا تهدیدی برای سلامتی انسانها
یک متخصص داخلی با اشاره به اینکه سلامت و پاکیزگی هوائی که ما تنفس می کنیم برای تمام موجودات روی این کره خاکی مهم است گفت: آلودگی هوا بر روی انسانها به ویژه کودکان افراد مسن و گروه های حساس اثر منفی دارد.
دکتر رضا زارع با اشاره به اینکه اکسید نیتروژن و دی اکسید سولفور دوعامل خطرناک در بروز آلودگی هوا است که هر دو برای سلامتی همه موجودات ضرر دارد افزود: تنفس اکسید نیتروژن مشکلات تنفسی را افزایش داده و با استنشاق آن سرفه و تنگی نفس بروز می کند ودرصورتی که افراد زمان زیادتری در معرض این آلاینده باشند مشکلات جسمی جدی تر مانند عفونت های تنفسی به سراغشان می آید.
وی با بیان اینکه درآلودگی هوا کودکان و افراد مسن بیشتر در معرض خطر هستند زیرا آلودگی هوا می تواند قلب ریه و مغز انسان را تحت تأثیر قرار دهد و منجر به حمله قلبی بی نظمی ضربان قلب و نارسائی قلبی و سکته سرطان پوکی استخوان و … شود گفت: آلودگی هوا تهدیدی برای سلامتی انسان و همه موجودات به شمار می رود.
این متخصص داخلی ادامه داد: این پدیده روی سیستم صوتی سیستم عصبی و نورونها و سیستم ایمنی بدن اثر می گذارد و با ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن انسان مستعد انواع بیماری ها و سرطان ها قارچ ها و انگل ها می شود.
زارع خاطر نشان کرد: ذرات ریز موجود در آلودگی هوا با ورود به عروق خونی ملتهب می شوند و این امر با گذشت زمان منجر به بروز بیماریهای مختلف می شود. در واقع آلودگی هوا و آثار سمی این پدیده روی اعضاء مختلف بدن اثرگذار است و عامل بیماریهای گوناگون به حساب می آید.
وی با اشاره به اینکه بنا به مطالعات علمی ذرات ریز آلوده کننده هوا موجب بروز مرگ و میر زودرس در بیماریهای قلبی یا ریوی شامل نامنظم شدن ضربان قلب و حملات قلبی است تصریح کرد: خطرات بهداشتی ناشی از آلودگی هوا خطرات بسیاری در اعمال فیزیولوژیک اعضاء بدن انسان داشته و به مسمومیت سلولی و مولکولی می انجامد و در دراز مدت موجب بروز سرطان های گوناگون می شود.
زارع گفت: علاوه بر استفاده از وسایل نقلیه عمومی و ورزش توسط افراد جامعه برای کاهش آلودگی هوا دوری ازدود دخانیات و قلیان در جمع های خانوادگی و محیطهای بسته ضروری است.
با این تفاسیر اگرچه در سایه کمی بارش ها و تغییر اقلیم و تغییر سبک زندگی در فصل سرما آلودگی هوا گریبان گیر همه شهرها به ویژه در کلان شهرهاست اما مردم می توانند سهم خود را در کاهش آلودگی هوا با استفاده از حمل و نقل عمومی کاهش مصرف دخانیات و … انجام دهند و وظیفه سنگین تر بر دوش دولتهاست که باید در این خصوص برنامه ریزی کنند؛ چه بسا ساخت شهرک های بهداشتی که در آنها مطب پزشک و آزمایشگاه و تزریقات و … تجمیع شود و یا ایجاد مراکز خرید و… در بیرون از هسته های مرکزی شهر و ارتقاء سیستم حمل و نقل عمومی می تواند درکاهش آلودگی هوا نقش موثری داشته باشد.
پایان خبر سوشال لند
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "تاثیر تغییر سبک زندگی در آلودگی هوای مشهد" هستید؟ با کلیک بر روی استان ها، اگر به دنبال مطالب جالب و آموزنده هستید، ممکن است در این موضوع، مطالب مفید دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "تاثیر تغییر سبک زندگی در آلودگی هوای مشهد"، کلیک کنید.