آموزش های پیشگیری از اعتیاد در دانشگاه ها اثرگذاری لازم را ندارد

آموزش های پیشگیری از اعتیاد در دانشگاه ها اثرگذاری لازم را ندارد

سوشال لند/همدان کارشناس درمان ستاد مبارزه با مواد مخدر استان همدان با بیان اینکه آموزش های پیشگیری از اعتیاد در دانشگاه ها اثرگذاری لازم را ندارد گفت: یکی از دلایل اصلی عدم اثرگذاری مناسب برنامه های پیشگیری و درمان عدم به روزرسانی آموزش ها و تاثیرگذاری آن هاست و آموزش های عمومی و تخصصی که به افراد ارائه می شود گاهی از نظر محتوایی کهنه و ناکارآمد است.

حمیدرضا بابایی در نشست تخصصی علمی پیشگیری از اعتیاد چرایی و چگونگی اعتیاد به مواد مخدر که به همت مرکز مشاوره جهاددانشگاهی همدان برگزار شد با بیان اینکه برای موفقیت در مبارزه با اعتیاد و کاهش این معضل اجتماعی لازم است که دانشگاه ها و دیگر نهادهای اجرایی با همکاری بیشتر و پیوسته تری برنامه های آموزشی پژوهشی و پیشگیرانه را اجرایی کنند افزود: در دانشگاه ها عنوان های پژوهشی مرتبط با مواد مخدر هر سال اعلام می شود و به دانشجویان فرصت تحقیق و نوشتن پایان نامه های مرتبط با این موضوع داده می شود اما متأسفانه بسیاری از دانشگاه ها حتی در این زمینه اطلاع رسانی مناسبی به دانشجویان نداشته و در کارگاه های آموزشی که هرساله به صورت رایگان برگزار می شود آموزش ها غالباً متناسب با مخاطبان نبوده و نمی تواند اثرگذاری لازم را داشته باشد.

وی بیان کرد: ستاد مبارزه با مواد مخدر به عنوان یک ستاد نظارتی در کشور نقش بسیار مهمی در پیشگیری و مقابله با اعتیاد ایفا می کند و با این حال رویه های اجرایی و همکاری های موثر در برخی نهادها به ویژه در دانشگاه ها هنوز به طور کامل در راستای این اهداف صورت نمی گیرد و روسای دانشگاه ها باید در صورت مشاهده مصرف مواد مخدر در میان دانشجویان مراجعه به ستاد مبارزه با مواد مخدر را در دستور کار خود قرار دهند و مطالبه گری لازم را انجام دهند تا مشکل به صورت جدی پیگیری و حل شود.

اعتیاد یکی از راه حل های نادرست و موقت برای کاهش استرس

وی با بیان اینکه با وجود تلاش های صورت گرفته در زمینه مبارزه با اعتیاد و پیشگیری از آن این اقدامات همچنان به اندازه کافی مؤثر نبوده است تصریح کرد: یکی از مشکلات عمده این است که سطح توقعات در جامعه به دلیل مقایسه با دیگران افزایش یافته است و این موضوع به شدت باعث استرس و اضطراب در افراد می شود. در چنین شرایطی افراد به دنبال نجات خود از فشارهای روانی و اجتماعی می گردند و در این مسیر اعتیاد یکی از راه حل های نادرست و موقت برای کاهش این استرس ها به نظر می رسد.

بابایی با اشاره به اینکه یکی از دلایل اصلی عدم اثرگذاری مناسب برنامه های پیشگیری و درمان عدم به روزرسانی آموزش ها و تاثیرگذاری آن هاست و آموزش های عمومی و تخصصی که به افراد به ویژه در دستگاه ها و مراکز آموزشی ارائه می شود گاهی از نظر محتوایی کهنه و ناکارآمد است و نتایج مورد انتظار را نمی دهد اظهار کرد: همچنین عدم وجود کارشناسان آموزش دیده در این زمینه یکی از نقاط ضعف اساسی است که باید در نظر گرفته شود چرا که برای اثرگذاری در بلندمدت نیاز به آموزش های علمی و عملی داریم که به شکل به روز و متناسب با نیازهای مخاطبان طراحی شوند.

وی خاطرنشان کرد: نقش خانواده ها نیز در این فرآیند غیرقابل انکار است و وقتی که والدین آموزش های لازم را دریافت نکنند چگونه می توانند فرزندانی تربیت کنند که از آسیب های اجتماعی مانند اعتیاد در امان بمانند؟ خانواده ها به عنوان نخستین نهاد اجتماعی باید آگاه شوند تا بتوانند در تربیت و پیشگیری از رفتارهای پرخطر فرزندان خود نقش موثری ایفا کنند.

کارشناس درمان ستاد مبارزه با مواد مخدر استان همدان گفت: یکی از موفقیت های مهم ستاد مبارزه با مواد مخدر کاهش قابل توجه انتقال ایدز از طریق تزریق مشترک در کشور بوده است و تا سال ۸۴ حدود ۹۰ درصد از افراد مبتلا به ویروس ایدز از طریق تزریق مواد مخدر به این بیماری مبتلا می شدند اما اکنون این آمار به کمتر از ۳۰ درصد کاهش یافته است و این موفقیت در کاهش آسیب های ناشی از اعتیاد به تزریق مواد نتیجه تلاش های گسترده برای توزیع بسته های کاهش آسیب و ترویج روش های بهداشتی در میان مصرف کنندگان مواد مخدر است و با این اقدام ها تزریق مشترک به طور چشمگیری کاهش یافته و به وضعیت تقریبا صفر رسیده است.

 کاهش تقاضا و گرایش به مصرف مواد مخدر

بابایی تأکید کرد: با وجود این اقدامات باید به این نکته توجه داشت که مواد مخدر غیرقابل ریشه کنی هستند اما هدف اصلی کاهش تقاضا و به حداقل رساندن آسیب های ناشی از آن است و در این راستا شبکه سازی یکی از ابزارهای کلیدی برای موفقیت در کاهش تقاضا و مقابله با مصرف مواد مخدر است.

وی خاطرنشان کرد: در راستای آموزش و پیشگیری ستاد مبارزه با مواد مخدر تفاهم نامه های متعددی با ارگان ها و نهادهای مختلف داشته به طور مثال چند سالی است که با اداره کار و تعاون تفاهم نامه ای منعقد شده و در این قالب از واحدهای کارگری ۲۰ نفره تا ۵۰۰ نفره در کارخانه ها بازدید کرده و آموزش های پیشگیرانه و مهارتی را ارائه داده اند همچنین در حوزه علمیه برادران و خواهران نیز با ستاد تفاهم نامه هایی داشته و در حال آموزش مربیان در سطوح پایه میانی و عالی هستند که در سال جاری ۵۰ نفر از حوزه علمیه بانوان در دوره های تکمیلی دانشگاه تهران شرکت کرده اند.

وی افزود: در شهریور امسال ستاد مبارزه با مواد مخدر با همکاری دانشگاه بوعلی سینا ۶۰۰ نفر از دانشجویان طرح یاریگران زندگی را از سراسر کشور پذیرش کرده و یک دوره سه روزه با کارگاه های آموزشی مختلف برگزار کرد و این دوره ها با هدف افزایش آگاهی و مهارت های پیشگیرانه در میان دانشجویان و جوانان طراحی شده بود.

پایان خبر سوشال لند

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "آموزش های پیشگیری از اعتیاد در دانشگاه ها اثرگذاری لازم را ندارد" هستید؟ با کلیک بر روی استان ها، آیا به دنبال موضوعات مشابهی هستید؟ برای کشف محتواهای بیشتر، از منوی جستجو استفاده کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "آموزش های پیشگیری از اعتیاد در دانشگاه ها اثرگذاری لازم را ندارد"، کلیک کنید.

نوشته های مشابه